Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Att bygga med Leca

Skribent: 4myhome Datum: april 14, 2008Kategori: Bygg, renovering

LECA® – naturens eget material

LECA® är ett registrerat varumärke. Namnet återkommer i en rad produkter som används för byggnadsändamål. LECA Lättklinker är en keramisk produkt, som tillverkas av finkornig, kalkfattig lera från Östergötland. Bränningen sker i roterande ugnar vid en temperatur på 1000-1200°C. Den färdiga lättklinkern har ett hårt keramiskt skal runt ett poröst inre, som består av små luftfyllda celler.

Brand och frostbeständig

Som byggmaterial har LECA Lättklinker många goda egenskaper. De luftfyllda cellerna ger god värmeisolering. Samtidigt bidrar de till låg egenvikt hos kulan. LECA Lättklinker själv är både brand- och frostbeständig och i det närmaste oförstörbar.
Oförstörda keramiska kulor, lika LECA Lättklinker, har hittats vid utgrävningar av förhistoriska boplatser.

Lös LECA Lättklinker används som markisolering, grundisolering, kompensationsgrundläggning, bjälklagsfyllning, vägfyllning, ballast i bruk och betong samt som jordförbättringsmedel. LECA Lättklinker blandad med sand, cement och vatten i olika blandningsförhållanden, används främst inom block-, element och
betongindustrin.

LECA Murblock

Den vanligaste produkten är LECA Murblock, som används till väggar ovan och under mark i villor, industrier, flerfamiljshus mm samt för olika arrangemang i trädgårdar. LECA Murblock har av låg vikt, väl tilltagna dimensioner och är lätta att arbetas med. De kan kapas med en vanlig hårdmetallförstärkt såg, vilket gör att arbetet går snabbt och lätt.

Trädgårdsmurar

LECA Murblock tål fukt och kyla. De är frostbeständiga, vilket gör dem mycket väl lämpade för trädgårdsmurar och andra trädgårdsarrangemang. Det färdiga murverket är en säker putsbärare om du vill putsa ytan.

Trädgårdsmurar är av två typer, stödmurar och fristående murar. Fristående murar skyddar från insyn och bildar lugna, solfångande platser i trädgården. Stödmurens uppgift är att binda jordmassor för att åstadkomma plana ytor på sluttande tomter.

Bygga trappa i slänt

Sluttande tomter vinner på olika trapparrangemang. Att bygga trappor med LECA Murblock är mycket enkelt. Trappstegen bör förses med ett starkt slitskikt; t ex
betong, klinkers, natursten eller liknande.

Grill och utespis

En utespis förlänger sommaren och bidrar med både värme och trevnad. En riktig grill,
som tål väder och vind, gör trädgården till det extra rum vi så gärna vill ha den till. Att bygga grill och utespis med hjälp av LECA Murblock klarar de flesta.

Garage

Att bygga ett garage av LECA Murblock är inte speciellt svårt. Med LECA Murblock bygger du in LECA Lättklinkerns alla goda egenskaper. Materialet är lätt, starkt, lättarbetat och ljudabsorberande. Det klarar angrepp från alla skadedjur och tål både fukt och frost.

Illustrationer, byggbeskrivningar och mer information hittar du om du laddar hem PDFen nedan!

Bifogade filer:

Ditt_hus_och_Din_tradgard.pdf

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer