Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Att bygga garage

Skribent: 4myhome Datum: maj 19, 2008Kategori: Bygg, renovering

Vilken typ av garage vill du ha?

Valet står mellan kallgarage, varmgarage eller carport? Att bygga carport behandlar vi i en annan artikel. Nedan diskuteras byggande av ett helt garage.

För bilar som används dagligen, skyddar ett vanligt kallgarage med bra ventilation bäst mot rost. I ett varmgarage försvinner ytfukten snabbt men det kan bildas kondens vilket kan ge upphov till rostangrepp på svåråtkomliga ställen. Om man ändå väljer ett varmgarage kan man ansluta garaget till husets värmesystem. Mest optimalt är att installera golvvärme då golvet, som ofta är blött, torkar snabbare. Man bör dock vara medveten att golvvärme kan bli ett dyrare alternativ.

Bygglov och bygganmälan

Starta med att söka bygglov eller göra en bygganmälan. För nybyggnad av garage krävs bygglov i de flesta fall. Undantaget är om man bygger utanför detaljplanerat område och utanför samlad bebyggelse. Bygganmälan krävs alltid, samt krav på att det ska finnas en kvalitetsansvarig för bygget.

Planering och placering

Planera garaget så att det ansluter till omgivande bebyggelse och tar vara på tomtens naturliga förutsättningar. Vid val av paneltyp och färgsättning bör hänsyn tas till befintlig bebyggelse. När det gäller garagets tak, fasad och material gäller enkla grundregler. Om möjligt, använd samma lutningar, material och detaljer som på bostadshuset. Försök att hitta en placering för garaget som inte splittrar tomten. Det kan ofta vara bra att bygga ihop det med huset, eller att lägga det vid tomtgränsen. Vissa detaljplaner anger att bygget inte får ske närmare tomtens gräns än 4,5 meter. Ibland kan dock andra varianter vara bättre och man kan då med grannarnas tillåtelse få bygga garaget med avsteg från dessa regler.

Tänk på att placera garaget så att taket inte belastas av nedfallande snö från intilliggande byggnader. Kontakta elektriker för installation av inom- och utomhusbelysning samt motor- och kupévärmaruttag med timer. VVS-företag kontaktas för vatten- och avlopp.

Uppfarten

Uppfarten mellan gata och garage ska vara 6,0 m lång. Tänk på snöskottningen när du planerar. Vidare ska uppfarten beläggas med material så att den klarar belastningen av hjulen under lång tid utan att sjunka eller ge spår. Här används asfalt, plattor eller sten. Man bör göra ett 10-15 cm tjockt bärlager av makadam och 20-25 cm förstärkningsgrus under plattorna. Allt beroende på markförhållandena. Under plattor eller sten läggs ca 5 cm sättgrus.

Avlopp och ventilation

Om man vill tvätta bil eller annat i garaget måste det utrustas med ett avlopp. Se till att golvet är anpassat för detta vad gäller material, lutning etc. En bra ventilation är också nödvändig.

Garageport och förråd

Det finns många typer av garageportar, allt från dubbeldörrar till vikportar och portar som hissas upp. Allra mest bekvämt är förstås en port som kan öppnas med fjärrkontroll. Var noga med att skotta framför den vintertid för att undvika frysning.

Det kan vara praktiskt med ett förråd i anlutning till garagebyggnaden. Förrådet bör vara avskiljt från garagetmed en vägg så att man inte får in fukten.

Färdiga byggsatser

Det finns färdiga byggsatser att köpa och då ligger kostnaden på mellan 50000 och 70000 kronor för ett enbilsgarage, beroende på storleken och om man vill ha förråd till.

Du hittar byggbeskrivning hos Skogsindustrierna via länken nedan. (Välj Utvändigt och Garage)

Läs mer

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer