Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Att bygga altan eller trädäck

Skribent: 4myhome Datum: mars 30, 2008Kategori: Exteriört

Planering

Altanens placering i anslutning till huset brukar vara given. Var uteplatsen placeras beror på en kombination av flera faktorer. Solfaktorn är viktig, uteplatsen ska givetvis ligga i solen. Kanske behöver man helt enkelt två uteplatser, en för frukoststunden i morgonsol och en där man äter middag i kvällssolen.

Vindskydd och insynsskydd

För den unga familjen är en barnvänligt uteplats en självklarhet. Fundera redan från början på hur en eventuell framtida tillbyggnad ska göras. Det kan gälla en utbyggnad i vinkel eller en del under tak. En altan direkt på mark bygger man om husgrunden är låg och marken är något så när plan intill huset. För att bygga ett trädäck på mark utan tak behövs inte bygglov. Tänk dock på, att om planer finns på att senare bygga väggar och tak, så är dessa bygglovspliktiga om taket blir större än 12 m2 och om man kommer närmare tomtgräns än 4,5 m.

Materialval

Den här typen av träkonstruktioner utsätts med tiden för stora påfrestningar i form av temperaturvariationer, fukt och belastning. Välj därför material av god kvalitet som är
anpassat till det hårda utomhusklimatet vintertid.

Välj tryckimpregnerat trä klass NTR/A till:
• trä i kontakt med mark
• trä i konstruktioner där personsäkerheten kräver att
dessa inte försvagas (till skydd mot olycksfall)
• trä som är svårutbytbart efter inbyggnad i fuktig miljö
(till exempel i syllar, på plintar och betongplattor).
Välj tryckimpregnerat trä klass NTR/AB till:
• oskyddat trä ovan mark.

Viktigt med rostskydd och träolja

Det är viktigt att dimensioneringen är väl tilltagen och att sammanfogningarna görs starka. Alla fästdon och beslag av metall som spik, skruv, bult och vinkelbeslag ska vara ordentligt rostskyddade – använd rostfritt alternativ före varmförzinkat. För golvtrallar i nära anslutning till marken kan det vara motiverat att använda spik eller skruv av rostfritt stål. Ytbehandla med transparent träskyddsolja som skyddar träets yta och motverkar att småsprickor uppstår. Var särskilt noggrann med ytbehandling av ändträytor som bör mättas med penetrerande grundolja.

Trädäck på mark

Lösa trallrutor
Ett altangolv direkt på mark kan också byggas med lösa trallrutor på underslag. Förbered marken som tidigare beskrivits. Banor av raka träreglar avvägs med hjälp av ett långt vattenpass. Fyll på med sand och jämna till. Sandlagret, som ska vara 50–100 tjockt, vattnas och packas noga. Därefter avjämnas det översta sandlagret med hjälp av rätskiva eller lång rak bräda på banorna. Slutligen avlägsnas banorna. På den plana sandytan kan nu trallmoduler läggas ut löst. Vill man ha ett bra trallgolv som håller länge och som förblir plant ska man först placera ut lösa underslag av till exempel 22 x 95, alternativt för ett stabilare underlag 28 x 120, tryckimpregnerat virke på c-avstånd 300–400. Ovanpå underslagen läggs trallmoduler ut så att brädriktningen växlar. Golvtrallar av impregnerat trä kan köpas i färdiga moduler 600 x 600 eller 800 x 800. Vill man ha dem i kraftigare dimensioner och större moduler kan man tillverka dem själv.

Fast trädäck
När det gäller fast trädäck spikas eller skruvas golvet mot fasta reglar 45 x 95. Reglarna fixeras på c 600 ovanpå det utjämnade makadamlagret. (c 600 = avstånd mellan reglarna mätt från centrum på den ena regeln till centrum på den andra.) Med hjälp av ett långt vattenpass avvägs reglarna noga så att lutningen från huset blir cirka 10–20 mm/meter. Golvets ytterkanter avslutas med brädor 34 x 145 på högkant. Därefter fylls utrymmet mellan reglarna med sand som packas och vattnas ordentligt. Slutligen avjämnas sanden med rätskiva eller bräda med golvreglarna som banor.

Marken förbereds
När ett trädäck ska byggas direkt på mark är det viktigt att marken förbereds noggrant. Underlaget måste vara stadigt, väldränerat och plant. All matjord ska grävas bort till fast underlag. Fyll därefter ut med ett cirka 200 tjockt lager makadam 16/32. För att undvika sättningar bör makadamlagret packas med hjälp av en vibrator, så kallad padda. Man får då ett stabilt bärlager som, eftersom det är dränerande, också
motverkar rörelser på grund av tjälskjutning. Ovanpå makadamlagret lägger man ut en fiberduk för att hindra sanden att rinna ner i underlaget. Här beskriver vi två sätt att bygga trädäck direkt på mark. När man arbetar med en så kallad padda packas underlaget ihop av maskinens vibrationer. Motorn är bensindriven och startas som en vanlig gräsklippare. En sådan här maskin kan man hyra hos närmsta maskinuthyrare.

Vänd dig till din närmaste ByggTrygganläggning för utskrifter av materialspecifikationer och kaplistor/takstolsritningar till det bygge du planerar. Ta med dig dina byggritningar när du går till bygg- och trävaruhandlaren.

 

Läs mer

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer