Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Är Shabby chic på väg ut eller har stilen kommit för att stanna?

Skribent: 4myhome Datum: januari 30, 2012Kategori: Belysning & Inredning, design, möbler & Vardagsrum

Shabby chic- modet har varit inne som inredningsstil sedan 80-talet. Nu råder det delade meningar om huruvida den håller på att försvinna eller om den kommit för att stanna.

Definitionen av Shabby chic är enligt Wikipedia: …en tillbakablickande, romantiserande lantlig inredningsstil som blev populär under 1980-talet.Det mest utmärkande för stilen är användningen av färgen vitt i olika nyanser på allt från väggar, golv och tak till möbler och småsaker som emaljkannor. I stilen ingår äldre möbler som målats i vitt och sedan behandlats för att se mycket slitna ut. De kan även ersättas med nytillverkade möbler som patineras på liknande sätt, då det inte är åldern i sig utan utseendet som är viktigt. Andra inslag är hinkar och baljor i zink, fågelburar, fruktlådor med tryck och äldre husgeråd. Föremål av järn får gärna vara rostiga, absolut inte blanka eller polerade. Vita och naturgrå textilier, spets, bomull, linne och säckväv. Religiösa symboler och föremål förekommer ofta som t ex Madonnabilder, kors och dylikt. Gränserna mellan inomhus och utomhus är ofta flytande och shabby chic-inredda rum kan även innehålla föremål som vanligtvis återfinns i trädgården.

Shabby chic megastort på Formex

Jag var som så många andra på Formexmässan i Stockholm för en vecka sedan. Där dominerade Shabby chic-stilen i väldigt många av montrarna. Jag läste nyligen i Sköna Hem att Shabby chic-eran skulle vara död, men det tror jag är en grav missuppfattning med tanke på vad som ställdes ut på mässan.

Personligen är jag en stor fan av den slitna och romantiska Shabby chic-stilen, så jag gläder mig åt att den lever och hoppas att den kommer att leva länge till. Jag tror att den kommit för att stanna och blir ett naturligt inslag i vår inredning. Vi älskar gamla slitna möbler. Det ger en en känsla av genuint hantverk. Bort med slit och släng och in med gamla, trogna, välgjorda möbler. Har du inte tillgång till ärvda saker eller hittar du inte slitna möbler i din stil till rimliga priser på loppis eller auktioner, så varför inte en investera i en nyproducerad Shabby chic-möbel.

Den coola industristilen

Vad som också dykt upp på senaste tiden är den coola industristilen. Här hittar vi till exempel flera varianter av lampor i zink, svart eller vitt och olika slags hängare som ser ut som gamla ihopsatta rördelar, av typen vatten-rör. Även på mattfronten ska det gärna stå “Factory” eller något hotellnamn med häftig adress tryckt på.

Förvaringsmässigt får det gärna vara en gammal koffert som nyproducerats i järn eller trä med järnbeslag.

Fantasi på mattfronten

Trasmattor förses med till exempel silvertråd för att få en ny look och äkta mattor klipps itu och sys ihop med olika mönster och färger. Detta är helt rätt i tiden just nu.

Jag tror att vi så småningom får se mindre av fattigmanssilver och betydligt mer av tunga, stora ljusstakar i tenn, antikbehandlat silver och så vidare, samt även koppar på sikt.

Men även denna vår 2012 kommer våra älskade, mjuka pastellfärger igen i inredningen. En tröst och glädje efter den mörka och färgfattiga vintern.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer