Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Skapa en grönskande balkong

Skribent: 4myhome Datum: april 4, 2016Kategori: Exteriört

Fler och fler börjar använda balkongen som ett grönt rum
….i stället för förvaringsutrymme. Även om ytan är begränsad så är möjligheterna näst intill obegränsade. Enklast är förstås att ställa ut bord, ett par stolar, några krukväxter och lyktor. Vill du ha en lättskött balkong kan det vara tillräckligt. Men du kan också gå vidare och skapa en prunkande trädgård med egna grönsaker och bär. Fundera över hur mycket tid du vill lägga på skötsel, hur mycket du är hemma och vad du trivs med.

Sol, skugga eller vind?
Har du bestämt dig för att göra lite mer av utrymmet är det första steget att titta på balkongens förutsättningar. Vilket läge har din balkong och hur är klimatet? De flesta växter trivs i halvskugga, några älskar sol och trivs i söderläge och andra klarar sig i skuggan. Är läget utsatt för mycket vind och blåst, bör du välja tåliga växter. Många balkonger är byggda så att inget solljus når golvet. Då behöver du få upp plantorna en bit. Använd balkonglådor, ställ växterna på ett bord, en bänk eller pall eller bygg upp med hjälp av lådor och backar. Har du en mer öppen balkong där ljuset når in, kan du placera krukorna direkt på golvet. Väljer du högväxande plantor får du räkna med att de ger skugga, placera dem så att de inte skymmer de växter som vill ha sol.

Utnyttja höjden
När du planerar din balkong är ledordet att tänka smått. Eftersom ytan är mindre än i en trädgård, är det praktiskt att välja växter som inte kräver för mycket jord och plats. Vill du ha en prunkande balkong, kan du i stället utnyttja höjden. En blomstertrappa eller en blomsterstege ger plats för många växter. Kanske har du plats för hyllor som rymmer växter, vattenkanna, spadar och annat. En balkonglåda med spaljé eller höga pinnar och spända snören ger plats för klätterväxter som t ex slingerkrasse, klockranka, klematis, humle eller resliga solrosor som bildar en grönskande vägg. Amplar med hängande växter ger en ombonad känsla.

Viktigt med gödning och vatten
På en balkong har växterna begränsad tillgång till näring, eftersom de bara har sin egen jord. Därför är det viktigt att tillföra gödning. Det finns långtidsgödslad jord som passar extra bra för odling i krukor och lådor. Annars väljer du bra planteringsjord och kompletterar med gödning i flytande form eller som pellets. För att behålla fukten bättre kan du blanda vermikulite och vattenkristaller i jorden. Fråga gärna om råd på plantskolan eller i trädgårdsbutiken.
Växter i krukor torkar ut snabbare än de på friland och behöver vattnas varje dag, är det riktigt soligt till och med två gånger. Se också till att krukor och lådor har bra dränering så att vattnet kan rinna undan, annars förstörs rötterna. Välj helst krukor med avrinningshål. Planteringskärl utan hål, behöver ett ordentligt lager lecakulor i botten.

Vilka växter passar?
Vill du snabbt få i ordning på din balkong, finns uppdrivna plantor att köpa. Annars är det roligt att så sina egna frön och få tillgång till mer ovanliga sorter. För att förenkla odlandet har några fröfirmor tagit fram såband och såmattor som bara läggs ut i krukorna. Blommor som trivs i krukor och balkonglådor är t ex: penséer, petunia, pelargon, hänglobelia, slingerkrasse, tagetes, lobelia, dahlia, blomstertobak och kaprifol. Vill du få glädje av dina växter hela året finns tåliga vintergröna växter, t ex murgröna, buxbom, tuja och dekorgräs.

Färska kryddor till maten
Egna kryddörter ger både smak och doft. Tänk att kunna plocka gräslök, persilja, basilika, timjan eller salvia på balkongen! Eller bara att smula ett blad mellan fingrarna och njuta av doften Kryddväxter är lättodlade och trivs i regel bra i krukor. Plantera flera örter tillsammans eller blanda dem med blommande växter.

Grönsaker och bär
Potatis går att odla i en hink med hål i bottnen. Välj helst en svart hink eftersom potatisen vill ha det mörkt. Sätter du en tidig sort kan du kanske skörda egen potatis redan till midsommar. Du kan även odla gurka, paprika, bönor, sallad och tomater. Odlar du bönor, kan du välja en högväxande sort för att få maximal skörd på liten yta. När det gäller tomater finns flera sorter av busk- och ampeltomater, som trivs i krukor och amplar. Kalla nätter bör du täcka över grönsakerna med fiberduk, säckväv eller tidningar. Bär är annat ätligt som också går att odla på balkongen. Smultron är lättodlade i kruka. Du kan även prova att plantera blåbär eller lingon. Det går till och med att odla hallon, körsbär och vindruvor, men de behöver mycket jord och kräver därför större utrymme. Både grönsaker och bär behöver sol för att hinna mogna.

Ut och njut
Förutom växter är bord och stolar eller en sittbänk självklart. Trenden idag är att utemöblerna påminner om de möbler vi har inomhus, vilket ger större variation. Vill du spara plats, ställer du ett klaffbord och hopfällbara stolar. Ett parasoll eller en markis skyddar från stark sol och insyn och ger en ombonad känsla. Det går även att använda tåliga tyger som vindskydd, för att skärma av och för att färgsätta. Vill du dekorera mer är det fritt fram för trädgårdstomtar, grodor, skulpturer, glaskulor och ljuslyktor även på en balkong!

Senaste blogginläggen

  • Höghus av fågelholkar

    Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

  • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

    Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

  • Att flytta – var börjar man?

    En av oss här på på 4myhome…

  • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

    För oss på 4myhome är hus väldigt…

  • Spännande rumsavdelare

    Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer